ГПЧЕ "Проф. д-р Асен Златаров"
АКТУАЛНИ НОВИНИ PDF Print E-mail
There are no translations available.

 


 

СТИПЕНДИИ ЗА ВТОРИ СРОК НА УЧЕБНАТА 2014/2015 ГОДИНА

Предлижение на комисията

Протокол

 


 

Представителният отбор на ГПЧЕ „Проф. Д-р А. Златаров"-Хасково

 спечели право за пътуване до Европейския парламент в Страсбург, Франция

 

 На приключилото на 15 ноември 2014г. в гр. Кърджали  регионално състезание "Евроскола",  при изключително оспорвана  конкуренция между 11 училищни отбора от  три области - Кърджали, Хасково и Смолян, представителният отбор на  ГПЧЕ „Проф. д-р А. Златаров" спечели право за пътуване до Европейския парламент в Страсбург,  Франция.

Организатор на състезанието бе Информационното бюро на Европейския парламент в България, а домакин – Община Кърджали.

Знанията на младите хора оценяваха евродепутатите Владимир Уручев, Илхан Кючюк и ръководителят на Информационното бюро на ЕП в България Теодор Стойчев.

Представителният отбор на ГПЧЕ „Проф. д-р Ас. Златаров":

  • Теодора Делчева (11в)
  • Преслав Александров (11в)
  • Деница Димитрова (10е)
  • Милица Ламбрева (10в)
  • Елена Делчева (10г)
  • Калина Вълчанова (11е),  

подготвени от ръководителите – Дарина Влайкова и Маргарита Добрева,

показа отлични знания за Европейския парламент и неговата законодателна дейност както на български, така и на безупречен английски- един от работните езици на Европейския съюз. Изтегляйки най-трудния въпрос, според мнението на комисията, отборът успя в рамките на посоченито време да формулира  ясно тезата си на български и на английски език, да я подкрепи с аргументирани доказателства и да отговори на допълнителните въпроси на комисията. Така отборът спечели право за пътуване до Страсбург,  Франция, и възможността участниците  да прекарат един „работен”  ден в Европейския парламент, да се запознаят с дейностите му и  да участват в симулация на работата на ЕП в рамките на "Младежкия европейски парламент", като разискват въпроси от интерес за Европейския съюз и "гласуват" неговите резолюции.

Програмата "Евроскола" има за цел да насърчава най-младите европейци да опознаят Европейския парламент. От мига, в който пристигнат в ЕП в Страсбург, учениците престават да представляват своето училище и стават част от многоезичните работни групи, сблъскват се с многообразието на различните етнически и лингвистични особености. Чрез необикновения урок на този ден се подкрепя европейското гражданско образование и с дължимото уважение към културните и езиковите различия между държавите-членки, се допринася за развитието на европейско съзнание.

 


 http://haskovo.info/index.php?option=com_content&task=view&id=29471&Itemid=2

 

 


 

Last Updated on Saturday, 21 March 2015 09:52
 

Анкета

Как прекарахте през зимната ваканция?
 

Кой е тук?

We have 4 guests online
Joomla 1.5 Templates by JoomlaShine.com